21 - 23 Август 2020
 Тулча     Румыния

Взрослые Детские Танцы Хоры / Песни Оркестры Обычаи

Директор:  Галина Панайотова

Втoри  Румънско – Български Фолклорен Фестивал –
Тулча 2020, РУМЪНИЯ
21 - 23 август 2020
Със съдействието на ОБЩИНА ТУЛЧА
Тулча
Румънско – българският фолклорен фестивал се провежда в град Тулча (Tulcea), Румъния. Тулча е административен център в едноименната област.  Градът е важно пристанище в делтата на река Дунав, която е най-голямата делта в Европа. Делтата на Дунав е една от най-популярните туристически дестинации в Румъния. Разположена е на територията на Северна Добруджа в Румъния. От 1991 г. делтата на Дунав е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Биосферен резерват със световно значение с площ от 4152 кв. км., мястото с най-богато разнообразие на птичи видове в света (над 300 вида), кръстопът за прелетните птици от три континента, движещи се по пет въздушни коридора. Място, където могат да се видят застрашени и редки видове, а също така и над 45 вида сладководни риби в многобройните езера и блата. Делтата е извънредно богата на растителност - над 50 вида дървета и храсти, обвити с лиани, хмел и шипка. Тук гнездят соколи, морски безопашати орли, дроздове и славеи, срещат се лисици, диви котки, зайци, еноти, рисове и дори глигани и вълци, а във водата видри и норки.
Тулча се намира на 175 км северно от граничен пункт Дуранкулак.

Участници:

Участници във фолклорния фестивал са самодейни колективи от  Румъния и България. Във фестивала могат да участват танцови, певчески и инструментални фолклорни състави и групи за обработен и традиционен фолклор без възрастови ограничения. Допускат се и придружители към участниците.
Фолклорната програма на групата да е с продължителност 10 -12 минути. Да се носят отличителни знамена и табели на колектива и държавата.

Цели на фестивала:

- да развива културния обмен между двете държави; да поощрява творческите способности на личността; да представя фолклорните и културни традиции на Румъния и България; да популяризира българския и румънския фолклор.

Такса за участие:

  • 72 Евро на човек - включва 2 нощувки в хотел ***  със закуска
Възможност за организиране на вечеря.
Стаите са двойни и  тройни.
Доплащане за единична стая 50 лв. на ден.
Цената не включва транспорт до град Тулча, паркинг и разходи от личен характер.
 
Настаняване
Настаняването е в тризвездни хотели в град Тулча. Разпределението на групите по хотели се извършва по реда на записване и авансово плащане. Първо се разпределят хотелите в централната част на града.
 
Програмата на фолклорния фестивал предлага:
 - участие във фестивален  концерт на открита сцена в центъра на град Тулча
- грамоти и награди за колективите
 
Екскурзия
Възможност за екскурзия с корабче или моторна лодка в делтата на Дунав.
Посещение на забележителностите на града: българската църква Св. Георги, Първото българско училище в Добруджа „ Светла България” основано 1859 г., Паметника на независимостта, Музей „Делтата на Дунав”, Музей за народно изкуство, Музей за съвременни изкуства, Къща Аврамиде, Музей история и археология, църквата Св. Никола и къщата, в която е живял Ст. Караджа.
През XIX в. Тулча е типичен възрожденски български град и важен център на българското Възраждане.
 /Обектите с входни такси и екскурзията по делтата на Дунав са срещу допълнително заплащане. / 
 
НЕ ПРОПУСКАЙТЕ!!!
По пътя към Тулча да спрете в град Констанца – най- стария румънски град и да направите пешеходна обиколка в  историческия център на града. Забележителности: Казиното, Генуезкия фар, Аквариум, площад Овидий, Историческия музей, джамията Махмудие, Музей за народно изкуство, Дървената църква и др.  Констанца се намира на 50 км северно от граничен пункт Дуранкулак на брега на Черно море.  
 
СРОКОВЕ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ И ПЛАЩАНЕ
Кандидатите, които желаят да участват във фестивала трябва да заявят своето участие като попълнят Апликационна форма за регистриране до 20 април 2020 година.
Краен срок за плащане на цялата сума 10 юли 2020 г.
 
Моля, спазвайте сроковете за записване и плащане, тъй като са обвързани с резервацията на стаи в хотелите.